Tort waniliowy

wtorek, 18 marca 2014

Przyszła pora na kolejny przepis na tort, który robiłam na zamówienie. Był to nieduży tort, smak był waniliowy. Dzisiaj wieczorem zamieszczę tu jeszcze jeden przepis ;)

Tort waniliowy


Składniki na biszkopt:
4 jajka średniej wielkości
szklanka mąki tortowej
1 szklanka cukru drobnoziarnistego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
czerwony barwnik spożywczy
waniliowy migdałowy do nasączenia

Składniki na krem:
200 g śmietanki 36%
250 g serka mascarpone
40 g cukru z prawdziwą wanilią

Składniki na bazę pod masę cukrową:
150 g masła w temperaturze pokojowej
450 g cukru pudru waniliowego
1,5 łyżki gorącej wody

Przygotowanie biszkoptu:
Jajka z cukrem dokładnie ubijamy, przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia i wszystko miksujemy przez 5 minut do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy barwnik i dokładnie mieszamy. Przygotowujemy tortownicę nasmarowaną masłem i nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Do tak przygotowanej tortownicy przelewamy ciasto i wkładamy do piekarnika, pieczemy przez 45 minut. Gdy nasz biszkopt jest już gotowy i nie jest już gorący pora go dokładnie nasączyć. Gdy już nasączymy biszkopty odkładamy je w celu lekkiego 'napęcznienia'.

Przygotowanie kremu:
Śmietanę i serek ubić na sztywno  pod koniec dodać cukier i jeszcze chwilkę ubijać.

Przygotowanie bazy pod masę cukrową:
W misie miksera utrzeć masło na puch. Stopniowo dodawać cukier puder i dalej miksować. Na końcu dodać wodę, by odrobinę zmiękczyć konsystencję masła. Całość mieszać do czasu, aż krem będzie gładki i będzie się łatwo rozprowadzał. Pokryć nim gotowy biszkopt z kremem, tak aby nigdzie nie przedostawał się nasz krem śmietankowy.







Petite Princesse

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Obserwatorzy

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia