pasta z czerwonej soczewicy

środa, 19 marca 2014

Dzisiaj padło na przepis na kolejną pastę, tym razem z czerwonej soczewicy. Wiem, że dla większości nie brzmi to zbyt smacznie tak jak pasta z zielonego groszku, ale uwierzcie jak się dobrze doprawi to są pyszne. Różnica między pastą z groszku a pastą z soczewicy jest kolosalna. Ta z zielonego groszku jest delikatna, natomiast pasta z soczewicy jest pikantna. ;)

Pasta z czerwonej soczewicy


Składniki:
Paczka czerwonej soczewicy
2 ząbki czosnku
mały słoiczek koncentratu pomidorowego
1 średnia cebula
sól, pieprz
papryka ostra

Przygotowanie:
Na początku gotujemy soczewicę, tak jak jest to podane na opakowaniu, wodę solimy, pieprzymy i wsypujemy paprykę ostrą. W między czasie smażymy drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Kiedy nasze składniki są już gotowe, przerzucamy je do miski i dokładnie blendujemy. Kiedy otrzymamy gładką masę dodajemy troszkę soli do smaku oraz znaczną ilość pieprzu i papryki ostrej. wszystko mieszamy i dodajemy koncentrat, całość miksujemy mikserem jeszcze przez 3 minuty. Moim zdaniem pasta z soczewicy najlepiej smakuje z grzankami zapiekanymi z masłem posypanym ostrą i słodką papryką.
POWODZENIA I SMACZNEGO. ;)



Moja propozycja podania:


Petite Princesse

1 komentarz:

Obserwatorzy

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia