tort czekoladowy z bananami i migdałami

niedziela, 9 marca 2014

Pora na przepis na kolejny tort ;) Tym razem zrobiłam go dla mojego taty, gdyż jutro ma urodziny. Tata kocha muzykę i kocha śpiewać dlatego właśnie tort wygląda tak a nie inaczej ;) Po południu uzupełnię ten post o zdjęcia tortu w środku.

Tort czekoladowy z bananami i migdałami


Składniki na biszkopt:
8 jajek średniej wielkości
2 szklanki mąki tortowej
1 i 1/2 szklanki cukru drobnoziarnistego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
zielony barwnik spożywczy
aromat migdałowy do nasączenia
4 małe banany
paczka płatków migdałów

Składniki na krem budyniowy:
1 duży budyń waniliowy
500 ml mleka
200 g margaryny
niebieski barwnik spożywczy

Przygotowanie biszkoptu:
Jajka z cukrem dokładnie ubijamy, przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia i wszystko miksujemy przez 5 minut do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy barwnik i dokładnie mieszamy. Przygotowujemy tortownicę nasmarowaną masłem i nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Do tak przygotowanej tortownicy przelewamy ciasto i wkładamy do piekarnika, pieczemy przez 45 minut. Gdy nasz biszkopt jest już gotowy i nie jest już gorący pora go dokładnie nasączyć. Gdy już nasączymy biszkopty odkładamy je w celu lekkiego 'napęcznienia'.

Przygotowanie kremu:
Budyń ugotować i pozostawić do ostygnięcia, gdy już ostygnie dodajemy do niego margarynę i barwnik i dokładnie miksujemy do uzyskania gładkiej jednolitej masy.







Petite Princesse

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Obserwatorzy

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia