Obserwatorzy

wtorek, 24 marca 2015

dietetyczna pieczona pierś z kurczaka z purée kalafiorowym

Cześć kochani! Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami moim kolejnym przepisem na dietetyczny obiad. Znudziła mi się już gotowana pierś, dlatego postanowiłam ją upiec z moimi ulubionymi dodatkami, wyszło pyszne! ;) Właśnie czekam aż przyjdzie do mnie zakupiony parowar, w związku z tym następny przepis będzie przyrządzony właśnie w nim ;)

Dietetyczna pieczona pierś z kurczaka z purée kalafiorowym


Składniki na pierś:
3 filety z piersi kurczaka
100 g pomidorków cherry
15 listków świeżej bazylii
3 listki świeżej mięty
2 ząbki czosnku
sok z połówki cytryny
szczypta przyprawy do złocistego kurczaka
sól i pieprz do smaku

Składniki na puree kalafiorowe:
duży kalafior
średni ziemniak
1/2 łyżeczki masła
łyżka mleka 0,5 %
sól do smaku

Przygotowanie piersi:
Piersi myjemy, do brytfanki wlewamy sok z cytryny i go rozprowadzamy, kładziemy na to nasze filety, dodajemy przyprawy i dokładnie je rozprowadzamy. Listki przypraw siekamy, pomidorki przekrawamy na pół, czosnek wyciskamy przez praskę i umieszczamy na kurczaku. Przykrywamy folią aluminiową, lekko przekuwamy wykałaczką w kilku miejscach i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, umieszczamy w nim nasze danie i pieczemy przez 15 minut, po tym czasie zdejmujemy folię aluminiową i pieczemy jeszcze przez 12 minut.

Przygotowanie purée:
Z kalafiora pozbywamy się łodyżek i gotujemy go do momentu aż będzie bardzo miękki (około 20-25 minut). W oddzielnym garnku gotujemy ziemniaka pokrojonego w drobną kosteczkę. Gotowy kalafior odcedzamy i umieszczamy w misce, dodajemy do niego ugotowanego ziemniaka i dokładnie ugniatamy, aż uzyskamy jednolitą paćkę. Do mieszanki dodajemy mleko i masło i dokładnie mieszamy.

















2 komentarze: