Obserwatorzy

czwartek, 20 lutego 2014

schab pieczony w sosie pieczarkowym

Wiem, że powinnam wstawić ten przepis wczoraj, ale niestety niespodziewanie zasłabłam i trafiłam do szpitala, dzisiaj jestem już w domku i jest już trochę lepiej więc nadrabiam zaległości ;) Dziś podzielę się z Wami moim przepisem na pieczonych schab z sosem pieczarkowym, mój Grześ jest wielkim miłośnikiem mięsa więc muszę się starać aby był zadowolony, chociaż jak to on mówi 'nie ważne co zrobisz i nie ważne jak bardzo tego nie lubię i tak to zjem bo jak ty to zrobisz to jest przepyszne' ;) Mi osobiście schab najlepiej smakuje w połączeniu z makaronem sojowym.

Schab pieczony z sosem pieczarkowym


Składniki:
400 g pieczarek
1/2 szklanki wody
350 g pokrojonego w plastry schabu
gęsty jogurt naturalny
średnia cebula
ząbek czosnku
2 łyżki mąki ziemniaczanej
oregano
bazylia
sucha natka pietruszki
sól i pieprz

Przygotowanie:
Na początku należy lekko ubić mięso tłuczkiem, nasmarować przyprawami i włożyć do lodówki na około godzinę. W międzyczasie myjemy i obieramy pieczarki a następnie je kroimy. Wrzucamy tak przygotowane pieczarki na patelnię i je dusimy. Kroimy drobno cebulkę oraz wyciskamy czosnek i dorzucamy do pieczarek. Gdy nasze pieczarki są już gotowe dodajemy przyprawy, wodę, mąkę i jogurt aż otrzymamy jednolitą konsystencję. Gotowy sos wlewamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do niego mięso. Naczynie umieszczamy w piekarniku, nastawiamy go na 250 stopni i pieczemy 30 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę na 180 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut. Gdy schab będzie gotowy kładziemy na wierzchu plasterki żółtego sera.
POWODZENIA I SMACZNEGO!






Moja propozycja podania:


Petite Princesse



6 komentarzy:

  1. Świetny przepis. Łatwy w przygotowaniu i nie wymagający dużej wiedzy kulinarnej. Na zdjęciach wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy pieczenie ma odbywać się pod przykryciem, czy naczynie ma być cały czas otwarte?

    OdpowiedzUsuń
  3. sprawdziłam - nie przepadam za schabowym ale to jest naprawdę dobre i właściwie samo się robi SUPER więcej takich przepisów

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam czy mogłaby mi pani powiedzieć dlaczego sos podczas pieczenia w piekarniku się zwarzył?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ponieważ użyła Pani nienaturalnego jogurtu.

      Usuń