mini doughnuts

środa, 26 lutego 2014

Czas na kolejną propozycję na Tłusty Czwartek, pamiętajcie jest on już jutro! ;) Tym razem proponuję wam mini doughnuts. Osobiście bardzo je lubię i najlepiej smakują mi z polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi ;)

Mini Doughnuts


Składniki na ciasto:
200 g mąki
160 ml mleka
cukier z prawdziwą wanilią
120 g cukru pudru
łyżeczka proszku do pieczenia
1 duże jajko
50 g margaryny

Składniki na lukier:
300 g cukru pudru
4-5 łyżek wody
Barwniki spożywcze

Przygotowanie:
Na początku rozpuszczamy margarynę w rondelku, następnie w misce ubijamy jajko i wsypujemy do niego mąkę, cukier z wanilią, cukier puder, proszek do pieczenia. Wszystko miksujemy następnie dodajemy mleko i ostygniętą margarynę, miksujemy jeszcze 3 minuty. Ciasto jest gotowe do wypiekania. Naszą maszynkę nagrzewamy, i wypełniamy dolną część ciastem, pieczemy przez 3-4 minuty w zależności od mocy naszej maszynki. W międzyczasie przygotowujemy lukier miksując ze sobą wszystkie składniki. Gdy jest za gęsty dodajemy troszkę wody. Gdy jest za rzadki dosypujemy cukier puder.
POWODZENIA I SMACZNEGO ;)







Moja propozycja podania:




Petite Princesse
Kuchnia Ameryki Północnej

4 komentarze:

  1. A jesli ktoś nie ma maszynki to jak ma zrobic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej zakupić formę do mini doughnuts, nasmarować ją masłem i a pomocą rękawa cukierniczego napełnić. Piekarnik nastawić na temperaturę 175-180 stopni i piec około 10-12 minut do uzyskania złocistego koloru ;)

      Usuń
  2. Jakie kolorowe! Już widzę radość w oczach synka gdyby coś takiego zobaczył:)

    OdpowiedzUsuń

Obserwatorzy

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia