papryka ze szpinakiem

poniedziałek, 10 lutego 2014

Dzisiaj podzielę się z Wami nowym przepisem, który wymyśliłam wczoraj ;) Danie było chwalone przez kilka osób ;) Są to faszerowane papryczki ze szpinakiem ;) Takie papryki możemy podawać z czym chcemy, trzeba przyznać że wyglądają bardzo ładnie na talerzu a dodatkowo są bardzo proste w przygotowaniu i smaczne. Oczywiście pamiętajmy, że jadalny jest nie tylko farsz ale i papryka, która dzięki wywarowi ma bardzo ciekawy i delikatny smak. ;)

Faszerowana papryka ze szpinakiem


Składniki:
250 g mięsa mielonego z indyka
4 papryki średniej wielkości (różnokolorowe ładnie wyglądają razem)
1 kostka bulionu grzybowego
40 dag sera mozzarella
200 g pieczarek
1 duży pomidor
450 g szpinaku świeżego
ząbek czosnku
3 łyżki śmietany
2 szklanki wody
szczypta soli i pieprzu do smaku

Przygotowanie:
Pieczarki myjemy i dokładnie blendujemy, podsmażamy. Gotujemy wodę z bulionem grzybowym i odstawiamy do ostygnięcia. Ser ścieramy i podsmażamy mięso (ja dodaję przyprawę do mięsa mielonego, dzięki czemu zyskujemy bardziej wyrazisty smak). Pomidor blendujemy i podsmażamy razem z mięsem. Na oddzielnej patelni smażymy szpinak (który również wcześniej blendujemy) na maśle i dodajemy ząbek czosnku. Gdy szpinak będzie gotowy wsypujemy 100 g sera i mieszamy do jego rozpuszczenia następnie dodajemy 3 łyżki śmietany i mieszamy. Przygotowujemy papryki myjąc je, odcinając wierzch (tak aby była możliwość ponownego 'zamknięcia' papryki) i usuwając gniazdo nasienne. Usmażone mięso mieszamy ze szpinakiem i pieczarkami. Przygotowane wcześniej papryki wkładamy do garnka bądź naczynia żaroodpornego (nie ma różnicy czy będziemy dusić papryki w garnku na ogniu czy w naczyniu w piekarniku, smaku to nie zmieni) wsypujemy ser, następnie napełniamy do połowy farszem, przykrywamy to serem i wkładamy kolejną część farszu aby zapełnić paprykę na co znów sypiemy ser i zamykamy wcześniej odciętą górą papryki. Całość zalewamy naszym wywarem i dusimy przez 30-40 minut, tak aby skóra papryki namiękła. Można również dodać odrobinę oregano oraz bazylii.
POWODZENIA I SMACZNEGO !







Moja propozycja podania:


Petite Princesse



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Obserwatorzy

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia