Tatar z łososia

piątek, 14 lutego 2014

Nie macie pomysłu na kolację walentynkową? Poznajcie moją propozycję! Jest to tatar z łososia, który w smaku jest wyśmienity, bo łączy ostry tatar z delikatnym twarożkiem i kwaśnymi ogórkami kiszonymi ;) Przy okazji dziękuję Wam za już ponad 1100 wyświetleń! To dzięki Wam ten blog istnieje ;) Jeżeli chodzi o filet z łososia to bez różnicy czy kupicie surowy czy wędzony, jednak mi osobiście bardziej smakuje tatar z surowego filetu ;)

Tatar z łososia


Składniki na dwie porcje:
250 g fileta  z łososia
1 cebula
pół cytryny
oliwa z oliwek
2 ogórki kiszone
100 g białego sera
sól i pieprz

Przygotowanie:
Łososia siekamy jak najdrobniej, to samo robimy z cebulą. Mieszamy ze sobą łososia i cebulę solimy do smaku i dajemy dużo pieprzu. Wyciskamy sok z połówki cytryny i mieszamy go z taką samą ilością oliwy z oliwek. Zalewamy nasz tatar przygotowanym sosem i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany tatar wkładamy do lodówki na godzinę w celu nasączenia. Po tym czasie obieramy nasze ogórki kiszone (najlepiej babcine) i kroimy je w malutką kosteczkę. Ser biały rozdrabniamy widelcem. Nakładamy tatar na talerze, sypiemy go białym serem a na wierzchu i dookoła kładziemy pokrojone ogórki. 
POWODZENIA I SMACZNEGO ;)

Moim zdaniem najlepiej wymieszać wszystkie składniki na talerzu to wtedy nam nie zginie żaden smak ;)




Moja propozycja podania:


Petite Princesse


1 komentarz:

  1. ależ słodka walentynka!! też bym taką chciała!! uwielbiam łososia, najczęściej kupuję wędzonego ze suempolu, bo jest dobry i ma dłuższy termin przydatności niż świeży, ale chyba się skuszę i jutro skoczę po świeży kawałek i mężowi na urodziny zafunduję takie danie

    OdpowiedzUsuń

Obserwatorzy

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia