pączki I

czwartek, 27 lutego 2014

Dzisiaj Tłusty Czwartek więc wstawiam ostatnią obiecaną propozycję, jaką są PĄCZKI! ;) Ja nadziałam je budyniem, gdyż jedyne pączki jakie jestem w stanie zjeść to te z budyniem, bo nie lubię pączków i nie lubię dżemu, natomiast Wy możecie nadziać je czym chcecie lub w ogóle tego nie robić ;) Jutro dam Wam odpocząć od moich przepisów natomiast w sobotę zaproponuję Wam przekąski które możecie przygotować dla gości na mniejszą imprezę ;)

Pączki I


Składniki:
2 duże jajka
600 g mąki tortowej
11 g drożdży suchych
250 ml mleka
100 g margaryny
2 łyżki Malibu
łyżeczka aromatu rumowego
4 cukry wanilinowe
3 cukry z prawdziwą wanilią
szczypta soli
budyń/dżem do wypełnienia
500 ml oleju

Przygotowanie:
Na początku należy rozpuścić margarynę, następnie przesiać do miski mąkę i dodać drożdże, delikatnie wymieszać. nagrzewamy piekarnik do 100 stopni. Do miski dodajemy resztę składników i ostrożnie miksujemy mikserem, ciasto się bardzo klei. Gdy nasze składniki już się połączą ugniatamy ciasto do momentu uzyskania gładkiej, miękkiej konsystencji. Formułujemy z naszego ciasta kulkę i owijamy miskę dokładnie ściereczką, następnie wkładamy ją do nagrzanego, ale już wyłączonego piekarnika. Tam pozostawiamy nasze ciasto na 1,5 godziny do podwojenia swojej objętości. W między czasie wstawiamy olej, który musi nam się zagrzać do temperatury 175 stopni i gotujemy budyń, jeżeli chcemy zrobić pączki z budyniem. Po 1,5 h wyjmujemy nasze ciasto na posypany mąką blat i wałkujemy na grubość około 1 cm i szklanką wykrajamy kółka o średnicy 6-7 cm, wykładamy je na tacę i pozostawiamy do napuchnięcia aż będą co najmniej 2 razy grubsze. Mi z tego przepisu wyszły 24 pączki plus kilka malutkich pączków testowych, które przydadzą nam się do sprawdzenia temperatury oleju czy jest odpowiednia. Jeżeli olej jest w odpowiedniej temperaturze nasze pączki od razu wypływają na wierzch i potrzebują około 1 minutę (nie krócej) aby zbrązowieć. Kiedy nasze koła są gotowe pora zacząć smażyć pączki, wrzucamy do oleju 4 pączki i smażymy około 1-2 minuty z każdej strony, a następnie wykładamy je na ręczniczkach papierowych w celu odtłuszczenia, w tym momencie należy również nadziać nasze pączki.
POWODZENIA I SMACZNEGO









Moja propozycja podania:


Petite Princesse


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Obserwatorzy

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia