tarta z musem czekoladowym pod bezową chmurką

wtorek, 18 lutego 2014

Przyszła pora na kolejny przepis, tym razem będzie to tarta z musem czekoladowym pokryta bezową chmurką. Mi osobiście bardzo smakuje to połączenie, jednak nie można przesadzić z cukrem, gdyż będzie za słodko ;) Kochani przy okazji udostępniam wam mój album z ubraniami które mam na sprzedaż ;)
ALBUM SPRZEDAŻ

Tarta z musem czekoladowym pod bezową chmurką


Składniki na ciasto:
225 g mąki pszennej
110 g margaryny w kostce prosto z lodówki
około 4 łyżek wody
500 g fasoli lub grochu
szczypta soli

Składniki na masę czekoladową:
10 łyżek zimnej wody
2 łyżki kakao
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka żelatyny
2 żółtka
szczypta soli
150 ml gorącej wody
200 g cukru pudru

Składniki na bezową chmurkę
4 białka
200 g cukru pudru
szczypta soli

Przygotowanie:
Na początku kroimy masło w kosteczkę i wkładamy do miski. Do tak przygotowanego masła przesiewamy mąkę i sól, wszystko miksujemy. Dolewamy po 2 łyżki wody i ugniatamy do momentu uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, formę do ciasta nacieramy masłem. Ciasto wałkujemy i przekładamy do przygotowanej blachy, nakłuwamy widelcem spód. Nakładamy na to papier do pieczenia i wsypujemy nasz groch lub fasolę w celu obciążenia ciasta. Tak przygotowane wkładamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut zaglądając co jakiś czas czy nam się nie przypaliło. Upieczone wyjmujemy, zdejmujemy papier z fasolą i zostawiamy do ostygnięcia. W garnku mieszamy zimną wodę, kakao, cukier puder oraz sól. W misce mieszamy żółtka z mąką i przelewamy do garnka, dodajemy do tego gorącą wodę i żelatynę wszystko gotujemy do wrzenia i odstawiamy do ostygnięcia. W oddzielnej misce miksujemy cukier puder, białka i sól do uzyskania gęstej masy. Nastawiamy piekarnik na 150 stopni. Bierzemy wcześniej przygotowane ciasto, nakładamy na nie czekoladową masę i na wierzch masę z białek od zewnątrz do środka. Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 45-55 minut, tak aby na zewnątrz beza była twarda a w środku piankowata. Wyjmujemy, pozostawiamy do ostygnięcia i gotowe.
POWODZENIA I SMACZNEGO!







Moja propozycja podania:


Petite Princesse


5 komentarzy:

  1. Hej. Za kilka dni mam urodziny i w związku z tym mam pytanie- jakie ciasto polecisz na taką okoliczność, oczywiście oprócz tortu. Tylko proszę o coś prostego bo naprawdę beztalencie ze mnie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie polecam Ci tęczowy sernik na zimno przekladany kolorowymi galaretkami i ciasto czekoladowe przekladane kremem truskawkowym i bananami :) polecam Ci również koktajle owocowe którymi zachwycisz gości ;)

      Usuń
    2. Możesz również zrobić tartę z bitą śmietaną, startą czekoladą białą oraz mleczną i ulubionymi owocami ;)

      Usuń

Obserwatorzy

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia