Jabłuszka pełne snu.

niedziela, 9 lutego 2014

Wczoraj dałam Wam dzień wolny od moich przepisów i tak właśnie się zastanawiam czy wstawiać codziennie nowe przepisy czy co dwa dni, jak wolicie? ;) Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na babeczki cynamonowo-jabłkowe Powiem szczerze, że nie zachwycają mnie za bardzo swoim wyglądem, ponieważ spodziewałam się czegoś ładniejszego ale jak na pierwszy raz jest nawet dobrze ;) W smaku są wyśmienite jak szarlotka z nutką wanilii. 

Babeczki jabłkowo-cynamonowe



Składniki:
2 jajka średniej wielkości
125 g masła o temperaturze pokojowej
łyżeczka cynamonu w proszku
2 czubate łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
3 łyżki mleka
150 g cukru drobnoziarnistego
łyżeczka proszku do pieczenia
200 g mąki tortowej
średnie jabłko

Przygotowanie:
Na początku należy ubić jajka. Do mniejszej miseczki ścieramy jabłko (na najdrobniejszej tarce). W oddzielnej misce miksujemy masło z cukrem do uzyskania jednolitej masy, dodajemy wcześniej ubite jajka oraz cukier wanilinowy (bądź tak jak ja cukier z prawdziwą wanilią) i wszystko dokładnie mieszamy. Przez sitko przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon, następnie miksujemy. Do naszej masy dodajemy mleko oraz wcześniej starte jabłko i mieszamy na najniższych obrotach do czasu aż cały owoc zniknie w naszym cieście. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na blasze przygotowujemy 12 foremek i wypełniamy je naszym ciastem. Tak przygotowane foremki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 30 minut, aż ciasto będzie miało złocistobrązowy kolor, a gdy sprawdzimy wykałaczką będzie ona sucha.
POWODZENIA I SMACZNEGO!





Tak przygotowane babeczki zostawiamy oczywiście do ostygnięcia w tym czasie możemy przygotować krem do dekoracji w zależności jak chcemy żeby babeczki wyglądały ;) Ja ozdobiłam masą cukrową. Przepis jest naprawdę prosty, tak jak i wszystkie wcześniejsze. Czekam w komentarzach na wasze opinie.

Petite Princesse

1 komentarz:

Obserwatorzy

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia