tort czekoladowy z whisky

piątek, 13 marca 2015

Cześć kochani, ostatnio mój brat cioteczny miał 30 urodziny, z tej okazji jego żona zamówiła u mnie tort, który miał być związany z Playstation i w smaku mocno alkoholowy. Dlatego postanowiłam zrobić mu tort czekoladowy z kremem z whisky. ;)

Tort czekoladowy z whisky


Składniki na biszkopt:
4 duże jajka
250 g mąki tortowej
200 g cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
80 g kakao
100 g startej gorzkiej czekolady

Składniki na krem:
400 g mlecznej czekolady
100 g masła 
400 ml śmietanki 36%
150 ml whisky

Przygotowanie ciasta: 
Pierwszy etap to upieczenie biszkoptu. Jajka miksujemy z cukrem przez 5 minut, przesiewamy do nich mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Dodajemy startą czekoladę i mieszamy jeszcze przez 3 minuty. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, smarujemy formę masłem. Przelewamy nasze ciasto i wkładamy do piekarnika na 45 minut. Wkładamy go do lodówki na około 24 godziny. Po tym czasie wyjmujemy nasz biszkopt, dzielimy go na dwie części i nasączamy dolną małą ilością whisky. Przekładamy nasze biszkopty kremem.

Przygotowanie kremu:
Połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, kiedy będzie już jednolitą masą dodajemy masło i rozpuszczamy, zdejmujemy z ognia. Do gotowej masy dodajemy whisky, dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy śmietankę i jeszcze raz dokładnie mieszamy do otrzymania gładkiej jednolitej masy. Krem wkładamy do lodówki na około 30-40 minut do czasu lekkiego stężenia.




















4 komentarze:

  1. No to przecież idealny tort dla mojego C.! Uwielbia takie smaki, a i bez PS żyć nie może ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy tego kremu moge uzyc rowniez do oblozenia tortu pod mase cukrowa?

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy śmietana 36% użyta do kremu musi być z kubeczka, czy trzeba ją wcześniej ubić?

    OdpowiedzUsuń

Obserwatorzy

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia