Pasta z zielonego groszku

sobota, 8 marca 2014

Dzisiaj przepis na kolejną pastę, tym razem z zielonego groszku i bazylii, ta pasta jest chyba moją ulubioną i używam ją zamiast masła, bo pasuje praktycznie do wszystkiego co wytrawne ;)

Pasta z zielonego groszku z bazylią


Składniki:
paczka mrożonego groszku
4 łyżki oliwy z oliwek
20 listków świeżej bazylii
sól i pieprz
kiełki do dekoracji

Przygotowanie:
Groszek oraz listki bazylii gotujemy przez 30 minut w lekko osolonej wodzie z 2 łyżkami oliwy z oliwek.
Odlewamy i zalewamy zimną wodą w celu lekkiego ostudzenia. Przekładamy do miski i wszystko blendujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Dodajemy sól i pieprz do smaku i 2 łyżki oliwy z oliwek, wszystko miksujemy 2 minuty mikserem na najniższych obrotach ;) Na końcu dekorujemy i gotowe. Ja osobiście polecam jeść pastę na tostach opieczonych z masłem czosnkowym.
POWODZENIA I SMACZNEGO ;)




Moja propozycja podania:


Petite Princesse

3 komentarze:

  1. rownież uwielbiam pasty z groszku, pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. czy zamiast mrożonego może być groszek konserwowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może być konserwowy, natomiast moim zdaniem jest on mdły co za tym idzie pasta zrobiona z niego również jest mdła.

      Usuń

Obserwatorzy

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia