gulasz z szynki w sosie pieczarkowym + firma ZIELONY NURT

poniedziałek, 16 czerwca 2014

Ostatnio otrzymałam od firmy ZIELONY NURT próbki ich produktów, dzisiaj przetestowałam olej słonecznikowy, który do smażenia nadał się wyśmienicie. Zapach ma naturalny, nie ma w nim konserwantów a co najważniejsze jest świeży i z pierwszego tłoczenia! Zdecydowanie polecam produkty tej firmy, jeżeli lubicie produkty naturalne, bez chemii.

Gulasz z szynki w sosie pieczarkowym



 Składniki:
250 g mięsa gulaszowego z szynki
250 g pieczarek posiekanych w talarki
1 mała cebula
Olej słonecznikowy ZIELONY NURT
bułka tarta
sól i pieprz
szczypta czosnku granulowanego
1,5 szklanki wody
przyprawa do gulaszu
10 listków świeżej bazylii

Przygotowanie:
Mięso myjemy i obtaczamy w bułce tartej, następnie wrzucamy na patelnię, sypiemy sól, pieprz oraz przyprawę do gulaszu, obsmażamy dokładnie z każdej strony. W międzyczasie siekamy cebulkę w drobną kosteczkę, dodajmy do pieczarek i dusimy na patelni około 15 minut. Gdy mięso jest już gotowe, przerzucamy je do garnka i zalewam wodą, gotujemy około 30 minut. Odlewamy wodę z pieczarek, dodajemy garść bułki tartej i dokładnie mieszamy. Do pieczarek przelewamy gotowy wywar z mięsem oraz posiekane listki świeżej bazylii, wszystko dokładnie mieszamy i smażymy około 20 minut, jeżeli chcemy zagęścić sos to dosypujemy po trochu bułki tartej, cały czas mieszając. Na koniec wsypujemy szczyptę czosnku granulowanego, mieszamy i smażymy jeszcze przez 5 minut.












Moja propozycja podania:




Petite Princesse

7 komentarzy:

  1. Ale to smakowicie wygląda :)
    http://autografy-patrycji.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej wypróbowałam wiele Twoich przepisów, ciasta rewelacja.. ale ostatnio zauważyłam, że do wszystkiego dodajesz pieczarki, mięso mielone.. zaproponuj jakieś jedzonko z innych składników bo wieje nudą ostatnio :) pozdrawiaM:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To widocznie niedokładnie śledzisz mojego bloga, pozdrawiam ;)

      Usuń
    2. Śledzę go bardzo dokładnie i nie wiem skąd ta kąśliwa uwaga. Zauważ, że nie hetuję a jedynie wyrażam opinię i wcale nie jest ona negatywna, po prostu analizując ostatnie przepisy większość dań jak nie 3/4 opiera się na mięsie mielonym i pieczarkach ;p tyle.. jeśli czytelnik Twojego bloga wyraża zdanie to nie po to, żeby Cię zniechęcić a po to, żeby Cię być może zainspirować więc weź to pod uwagę :P

      Usuń
  3. Tez uwazam, ze jestes troszke monotematyczna :P daj cos nowego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pS nie traktuj takich komentarzy jako atak, po prostu z checia stestuje super nowy przepis

    OdpowiedzUsuń
  5. No to wiem, co będzie dzisiaj na obiadek :))

    Co powiesz na wspólną obserwację?

    Zapraszam do mnie: http://loczek-blog.blogspot.com/- KILK

    OdpowiedzUsuń

Obserwatorzy

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia