zapiekane pieczarki z pastą jajeczną z boczkiem i szczypiorkiem

sobota, 10 stycznia 2015

Nadszedł czas na podzielenie się z Wami ostatnim przepisem na potrawę z mojego sylwestrowego stołu. Są to zapiekane pieczarki z pastą jajeczną, jest to przekąska podawana na zimno, są naprawdę pyszne. Ja bardzo lubię połączenie jajek z pieczarkami, już raz próbowaliśmy tych smaków w jajkach faszerowanych (przepis znajdziecie tu: >klik<). Ostatnio kupiłam w LIDL Polska elektryczną wyciskarkę do owoców i jestem z niej bardzo zadowolona! Niedługo podzielę się z Wami kilkoma przepisami na pyszne świeże soki ;)

Zapiekane pieczarki z pastą jajeczną z boczkiem i szczypiorkiem


Składniki:
10 dużych pieczarek
szczypiorek
3 plasterki boczku gotowanego
łyżka majonezu
5 jajek
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo i pozostawiamy do ostygnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.Pieczarki myjemy, obieramy i pozbywamy się z nich ogonków, solimy delikatnie z każdej strony, układamy na blasze otwartą stroną do góry i pieczemy przez 10 minut. Ostygnięte jajka obieramy i dokładnie blendujemy, boczek kroimy na małą kosteczkę a szczypiorek siekamy. Wszystko ze sobą mieszamy, dodajemy łyżkę majonezu, sól i pieprz do smaku, jeszcze raz mieszamy i wkładamy gotową pastę do lodówki. Pieczarki po 10 minutach wyjmujemy z piekarnika, przekręcamy je ostrożnie żeby się nie oparzyć i pieczemy jeszcze przez 7 minut, następnie zostawiamy do ostygnięcia. Gdy pieczarki ostygną nadziewamy je pastą jajeczną i gotowe ;)

















2 komentarze:

Obserwatorzy

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia