Obserwatorzy

czwartek, 1 stycznia 2015

roladki z ciasta francuskiego z łososiem i czarnym sezamem

No i skończył się 2014 rok ;) Myślałam nad tym aby napisać post podsumowujący, ale a dużo tego wszystkiego, aby zmieścić to w jednym miejscu ;) Wczoraj spędziliśmy z Grzesiem Sylwestra we dwoje, było naprawdę cudownie, uwielbiam spędzać z nim wspólne chwile. Na naszym stole zagościły następujące potrawy:

-tatar wołowy
-zapiekane pieczarki faszerowane pastą jajeczną z boczkiem i szczypiorkiem
-rolada z ciasta francuskiego z łososiem
-tarta ze szpinakiem, mięsem mielonym i pomidorami
Przez najbliższy czas będę dzieliła się z Wami przepisami na te dania, dzisiaj przyszła pora na roladki z ciasta francuskiego z łososiem wędzonym i czarnym sezamem.

Roladki z ciasta francuskiego z łososiem i czarnym sezamem


Składniki:
100 g łososia wędzonego
3 łyżki czarnego sezamu
1 opakowanie ciasta francuskiego
pieprz
jajko

Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwałkować, na 1/3 wyłożyć plastry łososia i lekko posypać pieprzem. Zwinąć w roladę pozostawiając około 5 cm rozwiniętego ciasta. Jajko lekko trzepać i dokładnie posmarować nim pozostawione niezawinięte ciasto, następnie zawinąć do końca roladę dokładnie ją sklejając. Tak zawiniętą roladę wysmarować jajkiem i dokładnie obłożyć czarnym sezamem, pokroić w  małe plastry/roladki. Piekarnik nagrzać do 200 stopni, roladki wyłożyć na blasze z papierem do pieczenia. Gdy piekarnik się nagrzeje, wkładamy do niego przygotowaną blachę z roladkami i pieczemy przez 20 minut. Roladki bardzo dobrze smakują z sosem czosnkowym.
















zBLOGowani.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz