żeberka pieczone w naczyniu

niedziela, 22 kwietnia 2018

Żeberka wieprzowe są jednym z moich ulubionych mięs, lubię je jeść na różne sposoby z grilla, pieczone, gotowane... Jednym z najprostszych moim zdaniem sposobów na to mięso jest pieczenie w naczyniu żaroodpornym, jednak bardzo dużo zależy od marynaty którą przygotujemy. Dzisiejszy przepis jest na porcję dla 4 osób, które zdecydowanie będą zachwyceni smakiem tego dania. Ja podałam żeberka na obiad z talarkami ziemniaczanymi, fasolką szparagową oraz śmietanowym sosem pesto z rukoli. Idealne połączenie.

Żeberka pieczone w naczyniu żaroodpornym


Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych
3 łyżki miodu 
4 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki sosu sojowego
4 łyżki wody
2 ząbki czosnku
1 łyża słodkiej papryki mielonej
1 łyżka ostrej papryki mielonej
1 łyżka oregano
sól i pieprz

Przygotowanie:
Żeberka kroimy na mniejsze kawałki (ja zawsze odmierzam 2 kości żebra na jeden kawałek). Z pozostałych składników dokładnie mieszamy marynatę, którą następnie obtaczamy nasze mięso i wkładamy do lodówki na noc. Na drugi dzień nasze mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego przelewając całą marynatę. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy w nim nasze żeberka przez 1,5 godziny pod przykryciem, bez zmiany temperatury, Po tym czasie mięso powinno być już miękkie i gotowe.






3 komentarze:

  1. Uwielbiam żeberka! <3 Wyglądają tak pysznie, że chyba jutro na obiadek też zrobię. :) Super!

    Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne danie, ładnie podane, wyglada bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Obserwatorzy

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia