pasta tapenada z czarnych oliwek

wtorek, 24 kwietnia 2018

Na naszym przyjęciu urodzinowym goście mogli skosztować również kanapeczek z tapenadą z czarnych oliwek. Jest to jedna z moich ulubionych past, która idealnie sprawdza się nie tylko na kanapki ale również na grzankach i jako dodatek do innych dań. Pierwszy raz miałam okazję spróbować tapenadę w Grecji i już wtedy obdarzyłam ją wielkim uwielbieniem. Składniki są dość słone, dlatego lepiej nie dosalać do smaku.

Tapenada z czarnych oliwek


Składniki:
150 g czarnych oliwek
50 g kaparów
10 g listków natki pietruszki
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Wszystkie składniki kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do misy blendera. Dokładnie rozdrabniamy aż uzyskamy jednolitą masę. Możemy dodać pieprz do smaku. Tak przygotowaną pastę należy umieścić w lodówce na noc, aby wszystkie składniki się idealnie połączyły smakowo.






1 komentarz:

Obserwatorzy

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia