Obserwatorzy

wtorek, 7 lipca 2015

tarta limonkowa z miętą a'la mojito ;)

Witajcie kochani! miałam się z Wami podzielić jednych z dwóch przepisów na nowe przekąski imprezowe, ale ta pogoda zainspirowała mnie do zrobienia orzeźwiającej tarty limonkowej z miętą inspirowanej moim ulubionym drinkiem mojito ;) Ciasto o wiele lepiej smakuje spożywane na zimno, dlatego warto odczekać tą godzinę aż nabierze odpowiednią temperaturę. 
Pochwalę się przy okazji, że rozpoczęłam pracę w  "El Momą" jest to drink bar i naleśnikarnia w jednym, oczywiście pracuję tam na kuchni i serdecznie Was zapraszam na ulicę Przechodnia 2 w Warszawie ;)

Tarta a'la mojito


Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
starta skórka z 1 limonki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki cukru 
pół kostki margaryny 
łyżka mleka
2 jajka

Składniki na nadzienie:
400 g sera na sernik
3 żółtka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
150 ml słodzonego mleka skondensowanego
sok z 1,5 limonki
ok. 20 posiekanych listków świeżej mięty
zielony barwnik
skórka z połowy limonki
ew. 20 ml wódki żołądkowej gorzkiej miętowej

Przygotowanie ciasta:
Mieszamy ze sobą wszystkie składniki na ciasto, ugniatamy je dokładnie, formujemy kulę, owijamy folią i wstawiamy na 20 minut do lodówki. piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę smarujemy masłem. po 20 minutach wyjmujemy ciasto z lodówki i dokładnie rozprowadzamy je na przygotowanej formie pamiętając, że brzegi muszą być wyższe, obciążamy nasze ciasto i wstawiamy na 12 minut do piekarnika.

Przygotowanie nadzienia:
Ser i żółtka miksujemy ze sobą, w oddzielnej miseczce dokładnie mieszamy ze sobą mąkę, sok z limonki, miętę, skórkę, mleko (plus ewentualnie wódkę) i barwnik. Gotową, zieloną mieszankę przekładamy do sera, wszystko miksujemy razem około 5 minut. Wylewamy na ciasto i dokładnie rozprowadzamy łyżką, umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na około 15 minut. 














2 komentarze: