Obserwatorzy

środa, 24 czerwca 2015

tarta z truskawkami, bananami i budyniem

Wakacje już tak blisko! W wielu miejscach możemy spotkać pyszne truskawki, dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na cudowną tartę z truskawkami, bananami i budyniem. Ciasto robi się bardzo łatwo i dość szybko, najdłuższy jest czas oczekiwania aż zastygnie galaretka. Jeżeli wolicie ciasto bardziej kruche pomińcie mleko w przygotowaniu. Jak wasze przygotowania do wakacji? Macie już zaplanowane jakieś podróże? ;) 

Tarta z budyniem, bananami i truskawkami


Składniki na ciasto:
100 g masła
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru pudru
szczypta soli
jajko
szczypta cukru z prawdziwą wanilią
1,5 łyżki mleka
obciążniki do ciasta (np. kg grochu)

Składniki na nadzienie:
2 budynie z cukrem
2 czubate łyżki mąki
0,5 szklanki cukru
2 duże banany
400 g truskawek
galaretka truskawkowa
400 ml wody
900 ml mleka

Przygotowanie ciasta:
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i ugnieść, ja użyłam do tego robota kuchennego z końcówką "hak". Gotowe ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30-40 minut. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowujemy je i umieszczamy w naszej formie pamiętając, aby brzegi były wyższe. Gotowe ciasto dziurkujemy widelcem, nakładamy na nie papier do pieczenia, dziurkujemy go w kilku miejscach, wrzucamy obciążniki i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Gotowe ciasto pozostawiamy do ostygnięcia. Kiedy nasze ciasto jest już zimne, kładziemy na nie pokrojone banany, które pokrywamy budyniem a na nim układamy truskawki. Tak przygotowane ciasto polewamy tężejącą galaretką, wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny. Moim zdaniem ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.

Przygotowanie nadzienia:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do ostygnięcia i lekkiego stężenia. Budynie gotujemy razem z mąką i cukrem w 900 ml mleka i pozostawiamy do dokładnego ostygnięcia. Z truskawek pozbywamy się łupinek (ja używam do tego słomki, nadziewam na nią truskawkę, a łupinka zostaje mi w środku) i kroimy je wzdłuż na 3-4 części w zależności od wielkości truskawek. banany kroimy w plasterki.














2 komentarze: