babeczki bananowo-truskawkowe

piątek, 6 lutego 2015


Zbliża się Tłusty czwartek, a zaraz po nim Walentynki ;) Dlatego przedstawiam Wam dzisiaj moją pierwszą tegoroczną propozycję z okazji tych dwóch dni. Dzisiaj podzielę się z wami przepisem na babeczki z bananami i truskawkami, to moje ulubione owocowe połączenie. Babeczki smakują pysznie, jakby były z budyniem ;) Wasza druga połówka będzie zdecydowanie zachwycona. Przepis starcza na 16 babeczek ;)

Babeczki bananowo-truskawkowe


Składniki:
130 g margaryny
3/4 szklanki brązowego cukru
2 jajka
2 płaskie łyżeczki cukru wanilinowego
łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
3 banany rozgniecione widelcem
250-300 g truskawek świeżych
2 kopiaste szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
czerwony barwnik DR OETKER
szczypta soli
80 ml mleka

Przygotowanie:
Margarynę umieszczamy w garnku i gotujemy do roztopienia, pozostawiamy do ostygnięcia. Do miski wsypujemy cukry i wbijamy jajka, dokładnie ubijamy. Do ubitych jajek dodajemy banany i stopione masło. Mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, barwnik, mleko i sól wszystko miksujemy około 5 minut. Truskawki siekamy w drobną kosteczkę i dodajemy do naszego ciasta, mieszamy łyżką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przygotowujemy blachę z papilotkami i przekładamy do nich ciasto. Tak przygotowaną blachę umieszczamy w piekarniku i pieczemy 20-30 minut, aż babeczki nabiorą lekko pomarańczowej barwy.













3 komentarze:

  1. Mega slodziutkie :* na pewno skorzystam
    Zapraszam do mnie http://hopeinmusichim.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha!!

    Z okazji jutrzejszego Międzynarodowego Dnia Pizzy zapraszam serdecznie na Fit Pizzę, czyli dietetyczną pizzę na pełnoziarnistym spodzie!:-)

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:).

    OdpowiedzUsuń

Obserwatorzy

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia