muffinki czekoladowo-kokosowe z choinką

sobota, 6 grudnia 2014

Zbliżają się święta, dlatego dzisiaj dzielę się z Wami moją pierwszą propozycją na te szczególne dni. Są to zimowe muffinki z choinką ;) Przygotowałam je rok temu i cała rodzina była nimi zachwycona ;) Do świąt podzielę się z Wami jeszcze kilkoma przepisami, nie tylko na słodkości dlatego koniecznie śledźcie nowości! ;)

muffinki czekoladowo-kokosowe z choinką


Składniki na babeczki:
150 g mąki
70 g cukru
10 łyżek wiórek kokosowych
50 ml likieru MALIBU
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
110 g roztopionego masła
6 łyżek kakao
2 opakowania puddingu kokosowego SMAKIJA

Składniki na krem do dekoracji:
serek mascarpone
śmietanka 36%
cukier puder około 250 g

Przygotowanie:
Jajka z cukrem ubijamy, dodajemy do nich roztopione masło, puddingi oraz likier. W oddzielnej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz sodę. Wymieszane składniki dodajemy do miski z jajkami i wszystko miksujemy około 6 minut. Po tym czasie dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy łyżką. Przygotowujemy foremki na babeczki, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do przygotowanych foremek nakładamy ciasto, wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut. 
Śmietankę dokładnie ubijamy, dodajemy serek mascarpone ciągle ubijamy i stopniowo wsypujemy cukier puder tak, aby masa nie była za sztywna. Można dodać barwniki.









4 komentarze:

  1. Na ile babeczek jest przepis? I czym mogę zastąpić likier bo nie chcę go otwierać na same 50ml a wiem, że później go nie wypiję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepis jest na 20 babeczek, likier można zastąpić wodą bądź mleczkiem kokosowym

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję :)

      Usuń

Obserwatorzy

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia