Obserwatorzy

wtorek, 12 stycznia 2016

mini pizza z bakłażana

Kochani, czas na kolejną propozycję na imprezową przekąskę. Tym razem jest to zapiekany bakłażan z dodatkami. Jest to bardzo łatwa i prosta w przygotowaniu potrawa, która na pewno ucieszy Wasze podniebienia ;)

Mini pizza z bakłażana


Składniki:
2 duże bakłażany
świeża bazylia
5 plasterków surowego boczku
250 g pomidorków koktajlowych
600 g mozzarelli białej
100 g pesto bazyliowego

Przygotowanie:
Bakłażany kroimy w plastry o grubości 1 cm, każdy z nich z jednej strony smarujemy naszym pesto bazyliowym. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i wstawiamy bakłażany do pieczenia na 10 minut. W międzyczasie przygotowujemy resztę składników: pomidorki kroimy na pół, mozzarellę kroimy w pół-plastry, boczek kroimy w paseczki o szerokości 1-1,5 cm. Po wyjęciu bakłażanów z piekarnika nie wyłączamy go. Na gotowe bakłażany kładziemy nasze składniki w kolejności: pomidorki, mozzarella, boczek i stawiamy do piekarnika na 10-15 minut. Na sam koniec kładziemy po listku bazylii na każdy plasterek bakłażana i gotowe ;)









1 komentarz: