Przyszła pora na kolejny przepis na tort, który robiłam na zamówienie. Był to nieduży tort, smak był waniliowy. Dzisiaj wieczorem zamieszczę tu jeszcze jeden przepis ;)
Tort waniliowy
Składniki na biszkopt:
4 jajka średniej wielkości
szklanka mąki tortowej
1 szklanka cukru drobnoziarnistego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
czerwony barwnik spożywczy
waniliowy migdałowy do nasączenia
Składniki na krem:
200 g śmietanki 36%
250 g serka mascarpone
40 g cukru z prawdziwą wanilią
Składniki na krem:
200 g śmietanki 36%
250 g serka mascarpone
40 g cukru z prawdziwą wanilią
Składniki na bazę pod masę cukrową:
150 g masła w temperaturze pokojowej
450 g cukru pudru waniliowego
1,5 łyżki gorącej wody
Przygotowanie biszkoptu:
Jajka z cukrem dokładnie ubijamy, przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia i wszystko miksujemy przez 5 minut do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy barwnik i dokładnie mieszamy. Przygotowujemy tortownicę nasmarowaną masłem i nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Do tak przygotowanej tortownicy przelewamy ciasto i wkładamy do piekarnika, pieczemy przez 45 minut. Gdy nasz biszkopt jest już gotowy i nie jest już gorący pora go dokładnie nasączyć. Gdy już nasączymy biszkopty odkładamy je w celu lekkiego 'napęcznienia'.
Przygotowanie kremu:
Śmietanę i serek ubić na sztywno pod koniec dodać cukier i jeszcze chwilkę ubijać.
Przygotowanie bazy pod masę cukrową:
W misie miksera utrzeć masło na puch. Stopniowo dodawać cukier puder i dalej miksować. Na końcu dodać wodę, by odrobinę zmiękczyć konsystencję masła. Całość mieszać do czasu, aż krem będzie gładki i będzie się łatwo rozprowadzał. Pokryć nim gotowy biszkopt z kremem, tak aby nigdzie nie przedostawał się nasz krem śmietankowy.
Petite Princesse
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz