Dzisiaj podzielę się z Wami pomysłem na piątkowy obiad podczas postu. Ja osobiście nie przepadam za rybami, więc muszę eksperymentować z tym co lubię i co nie jest mięsne ;)
Szpinak i pieczarki w cieście francuskim
Składniki:
ciasto francuskie (duża paczka)
200 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
300 g pieczarek
małe opakowanie sera FETA
oliwa z oliwek
100 g mozzarelli
ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na początku myjemy, obieramy i ścieramy pieczarki, dusimy je na patelni. Szpinak smażymy na maśle, po pewnym czasie dodajemy posiekany ząbek czosnku i rozdrobniony ser feta. Warzywa pozostawiamy do ostygnięcia, w tym czasie ścieramy mozzarellę i przygotowujemy ciasto francuskie dzieląc je na 12 równych prostokątów, smarujemy je oliwą. Na 6 prostokątów nakładamy szpinak, tak jak jest to na zdjęciu i 'zamykamy' pierożki. Na pozostałe sypiemy mozzarellę i nakładamy pieczarki, również zamykamy pierożki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy według zaleceń producenta ciasta.
POWODZENIA I SMACZNEGO!
Moja propozycja podania:
Petite Princesse
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz