Dzisiaj padło na przepis na kolejną pastę, tym razem z czerwonej soczewicy. Wiem, że dla większości nie brzmi to zbyt smacznie tak jak pasta z zielonego groszku, ale uwierzcie jak się dobrze doprawi to są pyszne. Różnica między pastą z groszku a pastą z soczewicy jest kolosalna. Ta z zielonego groszku jest delikatna, natomiast pasta z soczewicy jest pikantna. ;)
Pasta z czerwonej soczewicy
Składniki:
Paczka czerwonej soczewicy
2 ząbki czosnku
mały słoiczek koncentratu pomidorowego
1 średnia cebula
sól, pieprz
papryka ostra
Przygotowanie:
Na początku gotujemy soczewicę, tak jak jest to podane na opakowaniu, wodę solimy, pieprzymy i wsypujemy paprykę ostrą. W między czasie smażymy drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Kiedy nasze składniki są już gotowe, przerzucamy je do miski i dokładnie blendujemy. Kiedy otrzymamy gładką masę dodajemy troszkę soli do smaku oraz znaczną ilość pieprzu i papryki ostrej. wszystko mieszamy i dodajemy koncentrat, całość miksujemy mikserem jeszcze przez 3 minuty. Moim zdaniem pasta z soczewicy najlepiej smakuje z grzankami zapiekanymi z masłem posypanym ostrą i słodką papryką.
POWODZENIA I SMACZNEGO. ;)
Moja propozycja podania:
Petite Princesse
Serio, z PACZKI soczewicy?..
OdpowiedzUsuń