Pora na przepis na kolejny tort ;) Tym razem zrobiłam go dla mojego taty, gdyż jutro ma urodziny. Tata kocha muzykę i kocha śpiewać dlatego właśnie tort wygląda tak a nie inaczej ;) Po południu uzupełnię ten post o zdjęcia tortu w środku.
Tort czekoladowy z bananami i migdałami
Składniki na biszkopt:
8 jajek średniej wielkości
2 szklanki mąki tortowej
1 i 1/2 szklanki cukru drobnoziarnistego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
4 łyżki kakao
zielony barwnik spożywczy
aromat migdałowy do nasączenia
4 małe banany
paczka płatków migdałów
Składniki na krem budyniowy:
1 duży budyń waniliowy
500 ml mleka
200 g margaryny
niebieski barwnik spożywczy
4 małe banany
paczka płatków migdałów
Składniki na krem budyniowy:
1 duży budyń waniliowy
500 ml mleka
200 g margaryny
niebieski barwnik spożywczy
Przygotowanie biszkoptu:
Jajka z cukrem dokładnie ubijamy, przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia i wszystko miksujemy przez 5 minut do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy barwnik i dokładnie mieszamy. Przygotowujemy tortownicę nasmarowaną masłem i nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Do tak przygotowanej tortownicy przelewamy ciasto i wkładamy do piekarnika, pieczemy przez 45 minut. Gdy nasz biszkopt jest już gotowy i nie jest już gorący pora go dokładnie nasączyć. Gdy już nasączymy biszkopty odkładamy je w celu lekkiego 'napęcznienia'.
Przygotowanie kremu:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz