kluski ziemniaczane-przecieraki

niedziela, 16 marca 2014

Długo zastanawiałam się nad wstawieniem tego przepisu, czy jest on odpowiedni na bloga.. Doszłam do wniosku, że po to stworzyłam bloga kulinarnego aby dzielić się z Wami pysznymi smakami, a uważam że kluski ziemniaczane zasługują na to, mimo że są typowo domowym danie, nie zachwycającym wyglądem ;) Przepis ilościowo starczy na nakarmienie całej rodziny (4-5 osób).

Kluski ziemniaczane - przecieraki


Składniki:
2,5 kg ziemniaków
750 g sera białego
2 szklanki mąki
500 g boczku bez kości
4 łyżeczki soli

Przygotowanie:
Na początku należy zetrzeć ziemniaki do miski, wybieramy część tarki na której ostrza są w kształcie kółek/gwiazdek. Gdy nasze ziemniaki są już starte przelewamy je do sitka, które umieszczamy nad drugą miską, pozostawiając poprzednią. W międzyczasie wstawiamy duży garnek z wodą, im większy tym lepiej, i wsypujemy dwie łyżeczki soli. Boczek kroimy na skwarki i smażymy dokładnie. Gdy z naszych ziemniaków już spłynie woda przesypujemy je z powrotem do pierwszej miski, wsypujemy 2 szklanki mąki i 2 łyżeczki soli i dokładnie ugniatamy ręką. Gdy nasza woda się już gotuje wrzucamy po troszeczku do garnka naszego ciasta, tworząc 'kluseczki'. Gotujemy około 20 minut co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliło. Gdy nasze kluseczki są już gotowe przelewamy po trochu do durszlaka odcedzając, ale nie do końca gdyż nasze kluski nie mogą być suche i gęste, i wlewamy do miski. Do tak przygotowanych klusek przesypujemy z patelni skwarki i wlewamy niewielką ilość oleju ze skwarek, mieszamy. Do doskonałości brakuje nam jeszcze tylko twarożku, który wsypujemy do klusek rozdrabniając w rękach i mieszamy.
POWODZENIA I SMACZNEGO!










Moja propozycja podania:


Petite Princesse

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Obserwatorzy

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia