Kochani, w sobotę obchodziłam swoje 26 urodziny natomiast Jarek miał swoje 1 kwietnia. Z tej okazji postanowiliśmy przygotować wspólnie małe przyjęcie dla znajomych. W najbliższym czasie będę dzieliła się z Wami przepisami z tego dnia na przekąski imprezowe, dzisiaj natomiast przygotowałam przepis na duży tort czekoladowy przeznaczony na 30 osób. Nasi goście byli zachwyceni jego wyglądem i smakiem, jestem pewna że u Was też zdecydowanie zrobi furorę, bo kto nie lubi słodyczy? ;) Zamiast świeczek postawiliśmy na zimne ognie w kształcie cyfr. W tym poście znajdziecie również kilka zdjęć salki w której zorganizowaliśmy nasze przyjęcie. Do salki przynależy duży taras, także oprócz małych przekąsek zrobiliśmy dla naszych gości również grilla. Jestem znana z tego, że uwielbiam organizować przyjęcia i wszystko musi być dopracowane: kolorystyka, jedzenie, atmosfera i atrakcje. Tym razem ze względu na to, że wyprawialiśmy urodziny razem (a dodatkowo nadal nie znamy płci naszego maleństwa) postawiliśmy na kolor różowy(dziewczynka) i niebieski(chłopak), co sądzicie o takich dekoracjach?
Tort czekoladowy ze słodyczami i owocami
Składniki na biszkopt:
6 dużych jaj
400 g mąki tortowej
300 g cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
120 g kakao
150 g startej gorzkiej czekolady
whisky i cukier z wanilią do nasączenia
Składniki na krem:
800 g mleka kokosowego 20% tłuszczu
80 g oleju kokosowego
1 kg gorzkiej czekolady
400 g cukru pudru
Pozostałe składniki:
250 g truskawek
250 g borówek
2 kinder niespodzianki
3 opakowania kinder bueno
8 szt. czekoladek kinder
Przygotowanie biszkoptu:
Jaja miksujemy z cukrem przez 5 minut, przesiewamy do nich mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Dodajemy startą czekoladę i mieszamy jeszcze przez 3 minuty. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, smarujemy formę masłem. Przelewamy nasze ciasto i wkładamy do piekarnika na 45 minut. Po wyjęciu biszkoptu spuszczamy go na ziemię z wysokości kolan, następnie dzielimy go na 6 równych części i nasączamy każdą z nich whisky rozcieńczonym z wodą i wymieszanym z cukrem waniliowym. Przekładamy nasz biszkopt kremem i dekorujemy słodyczami oraz owocami.
Przygotowanie kremu:
Krem powinniśmy zrobić dzień wcześniej. Mleko kokosowe oraz olej podgrzewamy w garnku tak aby nie oprowadzić do wrzenia. Do miski wrzucamy pokruszoną czekoladę, którą zalewamy gorącą mieszanką z mleka i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Pozostawiamy do ostygnięcia, po tym czasie dodajemy cukier puder i dokładnie wszystko miksujemy. Tak gotową masę wkładamy na noc do lodówki, aby zgęstniała.
Tak przygotowaliśmy naszą salkę:
Torcik przepyszny! Wygląda super!:)
OdpowiedzUsuńRównie dobry na urodzinki dziecka. Na pewno zrobię na roczek Emylki.
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie: https://rodzinkatuptusiow.blogspot.com/
Wygląda obłędnie, gratuluję talentu:)
OdpowiedzUsuń