Lubię rozpieszczać osoby ważne dla mnie dlatego ostatnio Jarek dostał na obiad amerykańskie pancakes. Jest to chyba moja ulubiona wersja naleśników, która jest też bardzo łatwa do przygotowania i idealnie sprawdzi się na śniadanie. Tym bardziej, że możemy do nich dodać wszystko co chcemy sosy, owoce, bitą śmietanę, słodycze, posypki... Nawet z samym cukrem pudrem będą smakowały idealnie, ponieważ są bardzo puszyste. Najlepsze pancakes moim zdaniem są z maślanki, chociaż bardzo dużo osób robi je z mleka. Mi ten przepis starczył na 9 placków o średnicy 14 cm, idealna porcja dla dwóch osób ;)
Amerykańskie pancakes
Składniki:
310 ml maślanki naturalnej
60 g cukru z prawdziwą wanilią
1 jajo
60 ml oliwy z oliwek
200 g mąki
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Ciasto najlepiej mieszać blenderem, dlatego ja użyłam do tego stojący z dzbankiem. W miseczce mieszamy wszystkie suche składniki. Do dzbana blendera dodajemy maślankę i jajko, mieszamy. Suche składniki dodajemy do naszej mieszanki wraz z oliwą i dokładnie miksujemy wszystkie składniki aż uzyskamy jednolitą, gęstą konsystencję (mogą pojawiać się bąbelki od sody). Rozgrzewamy patelnię, koniecznie suchą bez dodatku tłuszczu. Na tak przygotowane naczynie wykładamy nasze placki i smażymy na małym ogniu z każdej strony do uzyskania brązowego koloru. Gotowe placki możemy udekorować czym chcemy, ja tym razem użyłam sos czekoladowy, lody, bitą śmietanę i posypki.
Musze je w końcu zrobić no muszę!
OdpowiedzUsuń