Pora na kolejny przepis na przekąskę z naszej imprezy urodzinowej. Dla swoich gości zrobiłam dwa rodzaje placuszków ziemniaczanych na zimno, jedne z pastą z łososiem która jest tematem tego posta a drugie z boczkiem (przepis wkrótce). Jest to bardzo prosta i szybka w przygotowaniu przekąska, ta pasta sprawdzi się idealnie również na kanapki czy do wytrawnych tart.
Chrzanowa pasta z łososiem i papryką
Składniki na placki ziemniaczane:
2 średnie ziemniaki
1 jajo
100 g mąki
szczypta soli
Składniki na pastę:
300 g kremowego serka chrzanowego
100 g jogurtu naturalnego
200 g łososia wędzonego
50 g czerwonej papryki pokrojonej w drobną kosteczkę
50 g żółtej papryki pokrojonej w drobną kosteczkę
Przygotowanie placków ziemniaczanych:
Ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy bądź rozdrabniamy blenderem. Do warzyw dodajemy mąkę i jajko, dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy nasze placuszki (jedna łyżka ciasta na jednego placka) obsmażamy z dwóch stron aż się dobrze zarumienią. Jak ostygną nakładamy naszą pastę i gotowe.
Przygotowanie pasty:
Łososia kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy do miski. Dodajemy do niego naszą paprykę, jogurt i serek. Dokładnie wszystko mieszamy. Możemy ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz