Tak jak obiecałam, dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na jedną z przekąsek, która zagościła na naszym przyjęciu urodzinowym. Smakiem tych tart na pewno zaskoczycie swoich gości, którzy widząc je spodziewają się typowo słodkiego dania a próbując czują nie tylko słodkość ale i słoność. Już sam farsz, który jest połączeniem słonej fety i słodkiego, miodowego buraka pieczonego jest ciekawą propozycją, którą możecie również wykorzystać do innego typu dań, świetnie sprawdzi się w sałatkach. Ze względu na mało czasu użyłam gotowych mini tart słonych, ale oczywiście jeszcze lepiej całość komponuje się z upieczonym przez nas tartami.
Mini tarty z fetą, miodem i burakiem
Składniki na farsz:
250 g sera feta
średni burak czerwony
100 g jogurtu naturalnego
10 g miodu płynnego
50 g rozdrobnionych orzechów w karmelu
10 g posiekanych listków świeżej mięty
Składniki na dekoracje:
35 mini tart
35 listków rukoli
10 g płynnego miodu
20 g rozdrobnionych orzechów w karmelu
Przygotowanie farszu:
Burak obieramy i zawijamy w folię aluminiową nasmarowaną oliwą, miodem i posiekanymi liśćmi mięty (marynata nie jest ujęta w składnikach). Pieczemy 30 minut w 200 stopniach. Ser z jogurtem naturalnym miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Kiedy nasz burak ostygnie to kroimy go w drobną kosteczkę i dodajemy do naszej serowej masy. Do miski wsypujemy również miętę, orzechy i miód. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy w lodówce na około 3 godziny.
Przygotowanie tart:
Każdą mini tartę wkładamy do papilotki i wypełniamy naszym farszem. Na wierzchu polewamy delikatnie miodem i obsypujemy orzechami. Na sam koniec przed podaniem wystarczy poukładać po jednym listku rukoli i babeczki będą gotowe.
Bardzo ciekawy pomysł na przemycenie buraka :)
OdpowiedzUsuńrecenzjebynikaa.blogspot.com
Bardzo fajny przepis i zdrowy, a to najważniejsze. Ciekawe połączenie fety z burakiem!
OdpowiedzUsuń