Niedawno robiłam tort na zamówienie, smak był obojętny, miałam sama zadecydować. Dlatego stwierdziłam, że zrobię tort czekoladowy, do którego dodałam powidła śliwkowe mojej mamy. Klientka była zachwycona smakiem ;)
Tort czekoladowy z powidłami
Składniki na biszkopt:
4 duże jajka
250 g mąki tortowej
200 g cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
80 g kakao
100 g startej gorzkiej czekolady
dodatkowo powidła śliwkowe
likier czekoladowy
Składniki na krem:
250 g serka mascarpone
100 ml śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru
łyżka kakao
Przygotowanie ciasta:
Pierwszy etap to upieczenie biszkoptu. Jajka miksujemy z cukrem przez 5 minut, przesiewamy do nich mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Dodajemy startą czekoladę i mieszamy jeszcze przez 3 minuty. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, smarujemy formę masłem. Przelewamy nasze ciasto i wkładamy do piekarnika na 45 minut. Wkładamy go do lodówki na około 24 godziny. Po tym czasie wyjmujemy nasz biszkopt, dzielimy go na dwie części i nasączamy dolną małą ilością likieru czekoladowego. Przekładamy nasze biszkopty kremem i powidłami.
Przygotowanie kremu:
Wygląda cudownie!! :)
OdpowiedzUsuńhttp://mybeautifuleveryday.blogspot.com