faszerowane pieczarki w koszyczkach.

czwartek, 6 lutego 2014

Kolejny dzień więc pora na kolejny przepis. Tym razem wracam do dań wytrawnych. Dzisiaj chciałabym się z Wami jeszcze raz podzielić przepisem na faszerowane pieczarki w cieście francuskim. Nie będę ukrywała, że uwielbiam pieczarki i najchętniej dodawałabym je do wszystkiego co wytrawne ;) Bardzo cieszy mnie rosnąca liczba wyświetleń w tak krótkim czasie. Jesteście niesamowici! ;) Od dzisiaj możecie śledzić mnie również na instagramie, z lewej strony macie bezpośredni odnośnik ;)

Faszerowane pieczarki w cieście francuskim:


Składniki:
6 dużych pieczarek
4 liście świeżej bazylii
1 pomidor
150 g mięsa mielonego z indyka
oliwa z zielonych oliwek
pieprz czosnkowy
szczypta soli
ciasto francuskie
150 g mozzarelli
olej kujawski z pomidorami, bazylią i czosnkiem
bazylia w postaci przyprawy

Przygotowanie:
Na początku myjemy i obieramy pieczarki, delikatnie wyjmujemy z nich ogonki. Do garnka wlewamy wodę, solimy ją i wsypujemy pieprz czosnkowy, dodajemy liście bazylii i wkładamy nasze pieczarki. Gotujemy przez 20 minut na średnim ogniu. Mozzarellę ścieramy. Myjemy pomidora i kroimy go w jak najdrobniejszą kosteczkę. Na patelnię wlewamy niewielką ilość smakowego oleju i smażymy na nim mięso z pomidorem przyprawione solą, bazylią i pieprzem czosnkowym. Gdy mięso będzie już dokładnie wysmażone odcedzamy je w sitku. W międzyczasie kroimy ciasto francuskie na 6 równych plastrów, smarujemy je oliwą z oliwek, sypiemy szczyptę bazylii i mozzarellę. Na 6 plasterków kładziemy ostudzone pieczarki 'dziurką' do góry. Wsypujemy do nich mozzarellę i dokładnie zapełniamy farszem i sypiąc na wierzch mozzarellę. Tak przygotowane pieczarki 'zamykamy' dokładnie w cieście, tak jak to będzie widoczne niżej na zdjęciu. Ciasto smarujemy jeszcze lekko oliwą i sypiemy bazylią. Wszystko wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy do czasu, aż nasze ciasto się zarumieni. Jak widzicie ja miałam tylko 5 pieczarek, więc z 6 plasterka ciasta i farszu zrobiłam pierożka. Co jest propozycją dla osób, które nie lubią pieczarek.
POWODZENIA I SMACZNEGO ;)




Moja propozycja podania:


Petite Princesse


3 komentarze:

  1. Kurcze, zamiast spać to ja czytam Twoje przepisy i cóż- już wiem co jutro tzn dziś zrobię. :) P.

    OdpowiedzUsuń
  2. Już wiem, jaką zrobię żonie niespodziankę.
    Przy okazji sobie także.
    Może zasłużę na uśmiech. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapraszamy do dodawania przepisów na naszą stronę www.dompelenpomyslow.pl

    OdpowiedzUsuń

Obserwatorzy

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia