babeczki z białą czekoladą

wtorek, 25 lutego 2014

Zbliża się Tłusty Czwartek, więc pora na moją pierwszą propozycję. Będą to babeczki z białą czekoladą ;) Są one bardzo delikatne i mają ciekawy smak, tak naprawdę to nie trzeba ich ozdabiać, a wystarczy tylko posypać cukrem pudrem ;)

Babeczki z białą czekoladą


Składniki:
125 g margaryny
1/2 szklanki cukru (najlepiej drobnoziarnisty)
2 jajka średniej wielkości
łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki mąki pszennej
75 g startej białej czekolady
łyżka mleka
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia
ew. barwniki do ciasta (ja używam tych w proszku)

Przygotowanie:
Zaczynamy od ubicia jajek, do oddzielnej miski dajemy cukier oraz masło, miksujemy do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji. Do tak otrzymanej masy dodajemy wcześniej ubite jajka oraz ekstrakt waniliowy i dalej miksujemy. Następnie przesiewamy przygotowaną mąkę oraz proszek do pieczenia i dodajemy białą czekoladę. W tym momencie można również dodać barwniki spożywcze jeżeli chcemy otrzymać kolorowe babeczki. Wszystko miksujemy jeszcze ok. 5 minut. Jeżeli masa jest gęsta dodajemy łyżeczkę mleka, ponieważ powinna być płynna. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni, przygotowujemy na blasze foremki na babeczki ( mi z tego przepisu wychodzi około 12 babeczek, to zależy od wielkości). Nakładamy ciasto do foremek, można dodać dodatki do środka tak jak przy Muffinkach, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15-20 minut aż babeczki zabarwią się na złoty kolor. 

POWODZENIA I SMACZNEGO !



Moja propozycja podania:


Petite Princesse



1 komentarz:

Obserwatorzy

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia