zapiekane pieczarki z mięsem, szpinakiem i pomidorami

czwartek, 19 lutego 2015

Ostatnio dzieliłam się z Wami słodkościami, teraz przyszła pora na coś wytrawnego. Pieczarki uwielbiam w każdej formie, dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na ciepłą, pyszną przekąskę. Sprawdzi się ona idealnie na spotkaniach z bliskimi, zachwyci nie tylko wyglądem ale i smakiem ;)

Zapiekane pieczarki z mięsem, szpinakiem i pomidorami


Składniki:
500 g pieczarek
2 średnie pomidory
paczka świeżego szpinaku
300 g mięsa mielonego
2 ząbki czosnku
100 g startej mozzarelli
płatki migdałów
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Usuwamy ogonki z listków szpinaku, następnie siekamy listki i smażymy na maśle z wyciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Mięso podsmażamy na oddzielnej patelni, pomidory kroimy w kosteczkę i dodajemy do szpinaku, smażymy około 7 minut i dodajemy mięso, smażymy jeszcze 5-6 minut. Z pieczarek usuwamy ogonki i pieczemy łebki przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Farsz mieszamy z serem mozzarella i wypełniamy nim gotowe pieczarki tworząc "kule". Tak przygotowane pieczarki z farszem wstawiamy do piekarnika na 10 minut i pieczemy w temperaturze 180 stopni. W międzyczasie prażymy płatki migdałów na patelni, którymi posypiemy gotowe już pieczarki.















2 komentarze:

  1. Zakochałam się w tym przepisie, zwłaszcza, że uwielbiam szpinak i pieczarki! Na pewno wypróbuję - nie ma innej opcji. Nie dość, że wygląda świetnie, to smak na pewno zniewalający.
    Pozdrawiam,
    A. :)

    http://still-changeable.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń

Obserwatorzy

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia