Witajcie kochani! Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na makaron zbożowy z krewetkami koktajlowymi, szpinakiem i pomidorkami cherry. Danie to dzięki dodanej cytrynie ma lekko kwaskowaty, orzeźwiający smak. Nie będę ukrywała, że w tej formie pierwszy raz w życiu spróbowałam krewetek i zdecydowanie nie żałuję. W najbliższym czasie pojawi się na moim blogu recenzja pewnego dekoratora, czekajcie z niecierpliwością ;)
Makaron cytrynowy z krewetkami, szpinakiem i pomidorkami
Składniki:
300 g krewetek koktajlowych
oregano i bazylia
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
15 pomidorków cherry, przekrojonych na pół
200 g świeżego szpinaku
300 g makaronu zbożowego
sól, pieprz
cytryna
starty ser mozzarella
Przygotowanie:
Ścieramy skórkę z cytryny (żółtą część) do miski, wrzucamy do niej krewetki (już rozmrożone), łyżeczkę bazylii i oregano oraz szczyptę soli i pieprzu, mieszamy wszystko i wstawiamy do lodówki. Gotujemy makaron (2 minuty krócej niż wskazali producenci na opakowaniu), po zagotowaniu odkładamy 1/3 szklanki wody z gotowania, makaron odcedzamy. Do Garnka wrzucamy umyte liście szpinaku, na to nakładamy makaron i zalewamy zostawioną wodą, mieszamy wszystko dokładnie. Tak przygotowany garnek przykrywamy pokrywką i zostawiamy na 3 minuty.W międzyczasie w woku rozgrzewamy oliwę, wyciskamy do niej przez praskę czosnek i smażymy krótką chwilkę. Następnie wrzucamy nasze przekrojone pomidorki, doprawiamy je solą i pieprzem, smażymy około 3 minuty na małym ogniu. Dodajemy krewetki, smażymy jeszcze 2 minutki. Wyciskamy sok z naszej cytryny i dodajemy do mieszanki w woku. Gotowy makaron przerzucamy do naszego woka, mieszamy z jego zawartością i podsmażamy na małym ogniu wszystko przez 2-3 minutki ciągle mieszając. Gotowe danie wykładamy na talerze i sypiemy z wierzchu startym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz