tort czekoladowo-kakaowy z bananami

niedziela, 4 stycznia 2015

Kochani dzisiaj podzielę się z Wami moim przepisem na tort czekoladowo kakaowy z bananami i wiórkami kokosowymi. Tortu nie pokryłam masą cukrową ani marcepanową, bo ponieważ osoba dla której był tort za nimi nie przepada, dlatego robiłam według jego ulubionych smaków a dodatkowo jest miłośnikiem Mercedesa, więc postarałam się stworzyć z wiórków coś na podobieństwo loga marki ;)

Tort czekoladowo-kakaowy z bananami


Składniki na biszkopt:
4 duże jajka
250 g mąki tortowej
200 g cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
80 g kakao
100 g startej gorzkiej czekolady
3 banany

Składniki na krem kakaowy:
500 g serka mascarpone
450 ml śmietanki 36%
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru pudru waniliowego
30 g kakao

Składniki na krem waniliowy:
380 g serka mascarpone
350 ml śmietanki 36%
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru pudru waniliowego
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
niebieski barwnik spożywczy

Składniki na kolorową posypkę:
200 g wiórek kokosowych
niebieski barwnik spożywczy
4 łyżki wody

Przygotowanie ciasta: 
Pierwszy etap to upieczenie biszkoptu. Jajka miksujemy z cukrem przez 5 minut, przesiewamy do nich mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Dodajemy startą czekoladę i mieszamy jeszcze przez 3 minuty. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, smarujemy formę masłem. Przelewamy nasze ciasto i wkładamy do piekarnika na 45 minut. Wkładamy go do lodówki na około 24 godziny. Po tym czasie wyjmujemy nasz biszkopt, dzielimy go na trzy części i nasączamy każdą z nich. Przekładamy nasze biszkopty kremem kakaowym i bananami natomiast na wierzchu smarujemy kremem waniliowym. Na koniec należy pokryć tort przygotowaną posypką i gotowe.

Przygotowanie kremów:
Śmietankę ubijamy przez 3 minuty, pod koniec dodajemy cukier puder i ubijamy jeszcze około 2 minut. Dodajemy serek mascarpone, odpowiednio kakao lub cukier z prawdziwą wanilią+barwnik i mąkę ziemniaczaną i krótko ale dokładnie mieszamy składniki, krem gotowy ;)

Przygotowanie kolorowej posypki:
Wiórki kokosowe wsypujemy do miseczki i zalewamy je wodą wymieszaną z barwnikiem, zostawiamy na około godzinę. Po godzinie wiórki odsączamy dokładnie przez sitko i pozostawiamy do wyschnięcia. 











1 komentarz:

Obserwatorzy

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia