karkówka z sosem z granatu i pieczonymi ziemniaczkami

niedziela, 28 grudnia 2014

Witajcie kochani! Do 7 stycznia mam wolne, dlatego postaram się przez ten czas nadrobić zaległości w dodawaniu postów ;) Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na pyszną karkówkę którą podaję z sosem zrobionym z granatu na bazie wina wytrawnego i z zapiekanymi ziemniaczkami. Ze względu na dużą ilość zdjęć postanowiłam zrobić z niektórych collage, ale mam nadzieję że będą dla Was czytelne, gdyż umieściłam je pod każdym odpowiadającym im przepisem, tj. przygotowanie mięsa, przygotowanie sosu i przygotowanie ziemniaczków ;) Oczywiście czekam na opinie w komentarzach. Jak dopisują Wam humory po świętach? Pochwalcie się prezentami ;)

Karkówka z sosem z granatu i pieczonymi ziemniaczkami


Składniki na mięso:

1 kg karkówki w plastrach
sól i czarny pieprz
przyprawa do karkówki
2 łyżki majonezu
3 łyżki ostrej musztardy
3 duże cebule pokrojone w plastry
1 gałązka świeżego rozmarynu

Składniki na sos:
100 ml wytrawnego czerwonego wina
    2 owoce granatu
    pół niedużej cebuli
    100 ml wody
    2 łyżeczki miodu
3 łyżki cukru brązowego
    łyżka mąki ziemniaczanej

 Składniki na ziemniaczki:
4-5 ziemniaków 
oliwa 
sól morska
sól
gałązki świeżego rozmarynu
przyprawa do karkówki
suszona bazylia
2 ząbki czosnku

Przygotowanie mięsa:
Do miski dodać przyprawę do karkówki, majonez oraz musztardę i dokładnie wymieszać. Mięso umyć i osuszyć, plastry karkówki z obu stron lekko posypać pieprzem i solą, po czym, również z obu stron posmarować cienko przygotowaną marynatą. Z tak przygotowanych plastrów ułożyć teraz przekładańca, według takiego schematu: plaster cebuli, plaster karkówki, plaster cebuli, plaster karkówki, i tak aż do wykorzystania wszystkich kotletów. Ostatnim plastrem (z jednej i drugiej strony)  ma być cebula. Z tak ułożonych jeden na drugim plastrze mięsa, przetykanego cebulą powstaje jakby 1 kawałek mięsa. Urwać spory prostokąt folii aluminiowej (tak, by swobodnie móc zawinąć w nią mięso) i środek posmarować pozostałą marynatą. Na tym ułożyć pieczeń –plastry na sztorc / pionowo i delikatnie docisnąć kotlety do siebie, by się nie rozpadły. Na górze pieczeni położyć świeżą gałązkę rozmarynu i całość zawinąć szczelnie w folię. Karkówkę włożyć do lodówki na 24 godziny, by mięso przegryzło się z przyprawami i dodatkami. Mięso wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piec na drugiej półce od dołu, w funkcji grzanie góra-dół przez 1,5 godziny. Po godzinie rozerwać folię od góry (ostrożnie, by się nie poparzyć!) tak, by dopiec mięso i je zrumienić  przez ok. 30 minut, do czasu, aż będzie gotowe tj. miękkie, dobrze upieczone i zrumienione.










Przygotowanie sosu:
Do garnka wlać wino i dodać posiekaną cebulkę - zredukować do ok połowy. W między czasie przygotować sok z granatu, z ok. 1,5 sztuki wyłuskać ziarenka, miażdżyć je w moździerzu wyciskając sok, z pozostałej połówki granatu wyłuskać tylko ziarenka i zostawić. Do zredukowanego wina dodać wodę i sok z granatu i znów redukować do ok. połowy dodając w między czasie miód i cukier a pod koniec redukowania pozostałe ziarenka granatu i jeszcze chwilę gotować. Dodawać po trochu mąki ziemniaczanej aby lekko zagęścić sos do otrzymania upragnionej konsystencji.




Przygotowanie ziemniaczków:
Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki - talarki. Warzywa włożyć do garnka z gałązkami rozmarynu i lekko osoloną, zimną wodą, gotować do momentu aż woda zawrze, następnie odcedzić. Ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą, doprawić bazylią oraz przyprawą do karkówki i wyciśniętym czosnkiem. Dokładnie obtoczyć ziemniaki w przyprawach. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 35-40 minut.




Moja propozycja podania:





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Obserwatorzy

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia