Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na świąteczne babeczki piernikowe, jest to moim zdaniem o wiele ciekawsza forma świątecznego ciasta, gdyż mamy wiele możliwości na ozdobienie ich ;) Ja tym razem zrobiłam czapeczki mikołajów ;) Przepraszam że wstawiam wpis tak późno, ale kolacja wigilijna się przedłużyła ;) Jestem szczęśliwa bo wychodzi na to, że byłam grzeczna w tym roku ;) Dostałam łyżwy, robot kuchenny, drugą część książki "Moje wypieki i desery" i wiele wiele innych ;)
Wesołych świąt kochani!!
Babeczki piernikowe z kremem mascarpone
Składniki na babeczki:
2 łyżeczki przyprawy do piernika
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 jajka
szklanka mleka
3/4 szklanki oleju
2 czubate łyżki kakao
3/4 szklanki cukru trzcinowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem:
380 g serka mascarpone
350 ml śmietanki 36%
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru pudru waniliowego
Przygotowanie babeczek:
Łączymy ze sobą wszystkie składniki mokre i miksujemy dokładnie, dodajemy do tego składniki suche i mieszamy jeszcze około 5 minut do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, przygotowujemy sobie foremki z papilotkami (mi wyszło 16 dużych babeczek) i do każdej z nich nakładamy po 2 łyżki przygotowanego ciasta. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20-30 minut, najlepiej sprawdzać patyczkiem.
Przygotowanie kremu:
Śmietankę ubijamy przez 3 minuty, pod koniec dodajemy cukier puder i ubijamy jeszcze około 2 minut. Dodajemy serek mascarpone i mąkę ziemniaczaną i krótko ale dokładnie mieszamy składniki, krem gotowy ;)
Pysznie wyglądają te babeczki :) Pewnie oderwać się od nich nie można było? :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! A jeszcze lepiej smakowały niż wyglądały ;))
UsuńZachwycające dekoracje :)
OdpowiedzUsuń