Tak jak obiecałam dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na moje tarteletki wytrawne, tym razem głównym ich składnikiem jest pasta z kukurydzy, na którą przepis możecie znaleźć tu:
Tatry mają bardzo efektowny wygląd i nadają się idealnie na imprezy jako przekąski, a możemy je nadziać czym tylko chcemy! ;) Czekam na Wasze propozycje w komentarzach ;)
Tarteletki z pastą z kukurydzy
Składniki:
100 g margaryny
szczypta soli
1 jajko
150 g mąki
1 kg fasoli do obciążenia ciasta
pasta z kukurydzy i bazylii (PRZEPIS NA PASTĘ)
szczypiorek
bekon klasyczny
czerwona papryka
liście bazylii
Przygotowanie:
Masło posiekać, dodać przesianą mąkę z solą, zrobić kruszonkę. Dodać jajko i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować, wycinać kółka wielkości foremek. Foremki wyłożyć i wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie wstawić je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 15 min. Odstawić tarteletki do ostygnięcia w międzyczasie przygotowując pastę z kukurydzy. Wypełniamy nasze tarteletki pastą i resztą dodatków, od razu podajemy.
Moja propozycja podania:
Petite Princesse
Wyglądają arcypysznie. Muszę spróbować takie stworzyć! :)
OdpowiedzUsuń