tort czekoladowo truskawkowy z jaszczurką

piątek, 10 kwietnia 2015

Witajcie kochani, dzisiaj podzielę się z wami przepisem na tort czekoladowo truskawkowy, który wykonywałam na zamówienie. Motywem przewodnim miała być jaszczurka, ponieważ chłopczyk je uwielbia. 

Tort czekoladowo truskawkowy


Składniki na biszkopt:
4 duże jajka
250 g mąki tortowej
200 g cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
80 g kakao
100 g startej gorzkiej czekolady
czerwony i zielony barwnik
aromat do nasączenia

Składniki na krem:
250 g serka mascarpone
100 ml śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru
łyżeczka aromatu truskawkowego w proszku
zielony barwnik

Składniki i wykonanie masy cukrowej i bazy:
http://malekulinaria.blogspot.com/2014/02/tort-smietankowy-z-owocami.html

Przygotowanie ciasta: 
Pierwszy etap to upieczenie biszkoptu. Jajka miksujemy z cukrem przez 5 minut, przesiewamy do nich mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Dodajemy startą czekoladę i mieszamy jeszcze przez 3 minuty. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, smarujemy formę masłem. Przelewamy nasze ciasto i wkładamy do piekarnika na 45 minut. Wkładamy go do lodówki na około 24 godziny. Po tym czasie wyjmujemy nasz biszkopt, dzielimy go na dwie części i nasączamy. Przekładamy nasze biszkopty kremem.

Przygotowanie kremu:
Śmietanę z cukrem i aromatem ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy serek mascarpone i barwnik, wszystko razem mieszamy.
















3 komentarze:

  1. Jak robisz ze twoja masa cukrowa się tak błyszczy??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rozwałkowuję na lekko potłuszczonym blacie zamiast na mące a dodatkowo oczyszczam szczotką parową ;)

      Usuń

Obserwatorzy

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia