Zaczął się sezon na truskawki i szparagi w związku z tym postanowiłam wykorzystać te dwie pyszne rzeczy i wykonać z nimi danie. Zastanawiałam się nad tym w jaki sposób mogę je ze sobą połączyć i doszłam do wniosku, że najlepiej będzie dodać do tego jakieś mięsko.
Polędwiczka z sosem truskawkowym na czerwonym winie i szparagami
Składniki:
350 g polędwiczki wieprzowej
400 g truskawek
250 ml wina czerwonego
200 g cukru
500 g szparagów zielonych
2 duże cebule
100 ml oliwy z oliwek
50 ml maggi
przyprawa słodka papryka
sól i pieprz
bułka tarta
masło
Przygotowanie:
Mięso myjemy, obtaczamy je posiekaną cebulką, pieprzem, solą i papryką słodką. w szklance przygotowujemy wywar 100 ml wina, 100 ml oliwy i 50 ml maggi, zalewamy tym mięso. Tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki na 24h. Następnego dnia wyjmujemy mięso z lodówki i obsmażamy je z każdej strony razem z cebulką. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego, zalewamy wywarem i wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni na 15-20 minut. W międzyczasie gotujemy szparagi w lekko osłodzonej wodzie. W garnku gotujemy cukier zalany małą ilości wody, nie mieszamy, dodajemy do niego truskawki, zalewamy pozostałym winem i gotujemy, po pewnym czasie blendujemy i gotujemy jeszcze 5 minut. Przygotowujemy kruszonkę z bułki tartej i masła.
Moja propozycja podania:
Petite Princesse
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz