zapiekana pierś z ryżem w ketchupie

środa, 28 stycznia 2015

Dzisiaj przypomniałam sobie smak mojego dzieciństwa, jak chodziłam do przyjaciółki na obiad i ciocia podawała danie z kurczaka z ryżem. Kiedy byłam mała to bardzo nie lubiłam wymyślnych potraw, mama zawsze miała do mnie pretensję że ciągle bym jadła tylko kotlety a niczego innego nie chciałam spróbować. Jako dziecko chciałam lubić to co moja przyjaciółka, dlatego spróbowałam tej potrawy i od razu mi zasmakowała ;) Nie jadłam tego już ładnych parę a nawet paręnaście lat ;) Danie jest lekko kwaskowate i nie używamy do niego soli, ponieważ składniki które dodajemy już są wystarczająco słone ;) Ja podałam je ze szparagami, ponieważ dla mnie jest troszkę suche ;)

Zapiekana pierś z ryżem w ketchupie


Składniki:
500 g piersi z kurczaka
400 g ryżu (4 torebeczki)
duży ketchup pikantny WŁOCŁAWEK (480 g)
płaska łyżeczka Vegety
2 kostki rosołowe drobiowe
1l wody
2 średnie ząbki czosnku

Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy łyżkę Vegety, mieszamy i smażymy na małej ilości oliwy do
czasu aż się zarumieni. Wodę zagotować i rozpuścić w niej kostki rosołowe, aby powstał nam bulion. Suchy, surowy ryż wrzucamy na suchą patelnie i przesmażamy go z 
wyciśniętymi ząbkami czosnku. Ryż musi nabrać barwy lekko pomarańczowej. Dodać ketchup do ryżu, wymieszać i smażyć przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Tak przygotowany ryż przekładamy do naczynia żaroodpornego razem z kurczakiem i mieszamy, wszystko zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem i jeszcze raz mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, wstawiamy tam zakryte naczynie i pieczemy około 30- 40 min do czasu aż ryż wchłonie cały bulion. Po upieczeniu ostrożnie otwieramy naczynie i mieszamy jeszcze raz wszystko.















Czytaj dalej »

jajka z pastą z groszku

niedziela, 18 stycznia 2015

Kochani dzisiaj przygotowałam dla Was kolejną propozycję zimnych przekąsek, które idealnie się nadają na spotkania ze znajomymi. Będzie to przepis na jajka z pastą z groszku i szynką parmeńską, które na pewno zaskoczą wszystkich smakiem i zielonym kolorem nadzienia ;)

Jajka z pastą z groszku


Składniki:
6 jajek
paczka mrożonego groszku
3 plastry szynki parmeńskiej
łyżka majonezu
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo i pozostawiamy do ostygnięcia. Groszek gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 15 minut, następnie odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Każdy plasterek szynki pozbywamy tłustej części (jeżeli jest) i dzielimy na cztery części. Kiedy groszek i jajka są już zimne zaczynamy robić nasze danie. Jajka obieramy, przekrawamy na pół wzdłuż i pozbywamy się z nich żółtka do miski. Groszek dokładnie blendujemy, dorzucamy do niego żółtka i jeszcze raz dokładnie blendujemy. Dodajemy łyżkę majonezu oraz sól i pieprz do smaku, dekorujemy naszą pastą białka, posypujemy lekko pieprzem i wkładamy w środek ruloniki z mini plasterków szynki parmeńskiej.











Czytaj dalej »

domowy sok z pomarańczy, cytryny i kiwi

piątek, 16 stycznia 2015

Witam Was kochani, dałam Wam odpocząć przez kilka dni, a teraz przyszedł czas na kolejny przepis ;) Dzisiaj podzielę się z Wami moim pysznym domowym sokiem zrobionym z pomarańczy, cytryny i kiwi, z przepisu wychodzi około 600-700 ml soku. Muszę zaznaczyć, że smak jest kwaskowaty, więc gdyby dla kogoś był za kwaśny można troszkę dosłodzić miodem ewentualnie cukrem. Taka dawka witamin z rana jest idealna, żeby dalsza część dnia była bardzo pozytywna ;)

Domowy sok z pomarańczy, cytryny i kiwi


Składniki:
4 pomarańcze
2 kiwi
cytryna
łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

Przygotowanie:
Owoce przekrawamy w poprzek na pół, na początku wyciskamy cytrynę, następnie kiwi i na końcu pomarańcze. Soki dokładnie ze sobą mieszamy, dodajemy cukier z prawdziwą wanilią i jeszcze raz dokładnie mieszamy (w tym momencie możemy dodać również łyżeczkę miodu). 















Czytaj dalej »

zapiekane pieczarki z pastą jajeczną z boczkiem i szczypiorkiem

sobota, 10 stycznia 2015

Nadszedł czas na podzielenie się z Wami ostatnim przepisem na potrawę z mojego sylwestrowego stołu. Są to zapiekane pieczarki z pastą jajeczną, jest to przekąska podawana na zimno, są naprawdę pyszne. Ja bardzo lubię połączenie jajek z pieczarkami, już raz próbowaliśmy tych smaków w jajkach faszerowanych (przepis znajdziecie tu: >klik<). Ostatnio kupiłam w LIDL Polska elektryczną wyciskarkę do owoców i jestem z niej bardzo zadowolona! Niedługo podzielę się z Wami kilkoma przepisami na pyszne świeże soki ;)

Zapiekane pieczarki z pastą jajeczną z boczkiem i szczypiorkiem


Składniki:
10 dużych pieczarek
szczypiorek
3 plasterki boczku gotowanego
łyżka majonezu
5 jajek
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo i pozostawiamy do ostygnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.Pieczarki myjemy, obieramy i pozbywamy się z nich ogonków, solimy delikatnie z każdej strony, układamy na blasze otwartą stroną do góry i pieczemy przez 10 minut. Ostygnięte jajka obieramy i dokładnie blendujemy, boczek kroimy na małą kosteczkę a szczypiorek siekamy. Wszystko ze sobą mieszamy, dodajemy łyżkę majonezu, sól i pieprz do smaku, jeszcze raz mieszamy i wkładamy gotową pastę do lodówki. Pieczarki po 10 minutach wyjmujemy z piekarnika, przekręcamy je ostrożnie żeby się nie oparzyć i pieczemy jeszcze przez 7 minut, następnie zostawiamy do ostygnięcia. Gdy pieczarki ostygną nadziewamy je pastą jajeczną i gotowe ;)

















Czytaj dalej »

Obserwatorzy

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia